fbpx

Információk

Amik hasznosak lehetnek

Munkavállalás Hollandiában

 

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon lakhatnak, kereshetnek munkát és dolgozhatnak Hollandia területén.
Tartózkodási- és munkaengedélyre nincsen szükség. Az érvényes Uniós útlevél, vagy személyi igazolvány bizonyítja azt, hogy szabadon dolgozhatnak Hollandiában.

 

BSN szám

A munkába állást megelőzően első és legfontosabb teendő a lakossági azonosító szám megszerzése. Erre a lakóhely szerinti önkormányzatnál történő regisztráció során van lehetőségünk ahol automatikusan megkapjuk a kombinált adó – és társadalombiztosítási, ún. BSN (Burger Service Number) személyazonosító számot. A BSN szám az álláskereséshez nélkülözhetetlen Hollandiában! Ugyanakkor a BSN szám megkönnyíti a holland hatóságokkal történt bármilyen interakciót: munka megkezdése, bankszámla nyitása, adóinak és társadalombiztosítási járulékainak levonása, az egészségügyi rendszer igénybevétele, ellátások igénylése, címváltozás bejelentése stb. személyazonossági csalások és helytelenül írt nevek.

További információkat itt olvashat: www.burgerservicenummer.nl és www.belastingdienst.nl.

 

Egészségbiztosítás

Második lépés az egészségbiztosítás megkötése, melyre a BSN szám megléte után van lehetőség amit gyakran a munkáltató intéz és fizet azt utólag vonva le a munkabérből. Amennyiben a munkáltató által az mégsem fedezett, abban az esetben a munkavállalónak kötelessége gondoskodni erről és saját maga egészségbiztosítási irodát választani. A főbb biztosítók és kapcsolódó árak összehasonlítását több honlapon is ellenőrizhetők. Ezek egyike, mely angol nyelven is elérhető, www.zorgwijzer.nl. Az egészségbiztosítási szolgáltató évente egyszer módosítható, a következő naptári évre. A változtatás határideje december 31. Az alacsony jövedelemmel rendelkezelő dolgozók jogosultak lehetnek arra, hogy havi egészségügyi támogatást kaphassanak (zorgtoeslag).

 

Munkakörülmények

Jó ha tudja, munkáltatójának gondoskodnia kell a biztonságos és egészséges munkakörnyezetről! Veszélyes munkát végzők esetében, munkáltatójának gondoskodnia kell eszközökről az Ön személyes védelme érdekében, mint pl. védőöltözetről, sisakról vagy védőszemüvegről. Ezért nem számolhat fel Önnek költségeket. Az építészetben, a kertészetben és a vegyi anyagokkal és veszélyes anyagokkal (azbeszttel) folytatott munkák különleges veszélyekkel járnak. Ezért különleges szabályok állnak fenn, amelyeknek védeniük kell az ön egészségét és biztonságát. További információk a www.inspectieszw.nl honlapon érhetők el. Ha úgy gondolja, hogy azt munkáltatója nem tartja be, jelentse ezt a SZW Felügyelőségén; telefonszám: 0800-5151.
Holland munkavállalással kapcsolatos egyéb információk a holland munkaügyi szervezet honlapján találhatók: CWI, Centre for Work and Incoma, www.werk.nl.

 

Nagykövetség/ konzulátusi információ:

A hollandiai munkával és lakással kapcsolatos kiegészítő információkért forduljon az Ön országának a nagykövetségéhez. Amennyiben Ön váratlanul bajba kerül, például balesetet szenved, vagy összetűzésbe kerül a rendőrséggel, tanácsos felvenni a kapcsolatot az ön országának a nagykövetségével. A nagykövetség tájékoztathatja Önt specifikus információkról a hollandiai és az Ön származási
országában érvényben levő szabályozásokról.

Nagykövetség:

https://haga.mfa.gov.hu/

Konzuli szolgálat:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

 

Kiutazás

 

Amennyiben jövendőbeli munkáltatónk nem támogatja a kiutazás költségeit és azt egyénileg kell finanszírozzuk, úgy érdemes minél több hasznos információt jóval előtte begyűjteni. Ezt megtehetjük különböző közösségi oldalakon keresztül vagy a Külügyminisztérium honlapjáról vagy akár munkaerő-közvetítőnktől. Azonban interneten lévő különböző információk sokasága miatt annak valóságtartalmáról mindig győzödjünk meg!

Fontos kiemelni, hogy már Hollandiába történő indulás előtt rendelkezzünk saját bankszámlaszámmal. Előnyös ha ez már euró számla. Ezzel időben hozzáférünk fizetésünkhöz a kinti számla megszerzéséig, tekintve hogy holland bankszámla nyitásakor be kell mutatnunk több hivatalos dokumentumot. Legtöbb esetben a már meglévő munkaszerződést, a BSN számot, az útlevelünket és a holland bejelentett lakcímünket is kérhetik igazolásul.

Kihangsúlyozandó, hogy mindig legyen nálunk elegendő tőke a kezdetekre! Gondoljunk csak például az utazásból adódó költségekre, élelmiszer vásárlásra, lakbér és ahhoz kapcsolódó kiadások vagy egyéb igényeket kielégítő költségekre első fizetésünk megérkezéséig.

Lakhatás

 

Munkáltató által biztosított szállás

Bizonyos esetekben a munkavállalók részére a lakhatás vállalati szálláson biztosított, melynek bérleti díját a fizetésből vonják le utólag. Ez esetben a dolgozó teljesen berendezett és felszerelt apartmanokba érkeznek, párok esetén azonos szoba elhelyezéssel. Többnyire 4-5 szobás apartmanokban a közös helyiségek használatával megosztva más lakókkal történik, ügyelve a lakás tisztán tartására.

Vállalati szállásokról történő munkába járás legtöbb esetben támogatott, céges autóflottával a 7-10 km –nél távolabb lakó dolgozók részére. 10km alatti távolság esetén kerékpár használatára van lehetőség amit kaució ellenében biztosítanak. A kauciót a kerékpár megfelelő műszaki állapotban történő leadása után visszafizetnek.

Önálló szállás

Amennyiben mégis önálló lakásbérlésre vállalkoznánk vagy mert az nem biztosított, azt leginkább több embernek vagy családnak összefogva éri meg bérelni kb. minimum 750 eurótól havonta. Bérelhető szobát már 350 eurótól kaphatunk. Talán a legegyszerűbb és leggyorsabb lehet egy magyarok által hirdetett szobabérlés lehetőségét megfontolni kezdetben.
Hollandiában többnyire közvetítő irodákon keresztül lehet bérelt lakáshoz jutni, nagyon kevés a magánhirdetés. Jobb szeretnek ezzel irodát megbízni. Ebből adódóan kalkulálnunk kell közvetítői díjjal akár szerződéskötési valamint egyéb adminisztrációs díjakkal, emellett egy havi kaució és legalább egy havi előre elkért bérleti díjak összegével is. Egy hosszadalmas regisztrációs procedúra a közvetítő irodánál, önkormányzatnál stb. És végül, de nem utolsó sorban a rezsi és egyéb előfizetett szolgáltatás költségei.

Munkába állás

 

A legtöbb cégnél a kollektív munkaszerződésre (CAO) vonatkozó szabályok érvényesülnek. Egy CAO a munkáltatók közötti megállapodásokból állnak a munkafeltételekre vonatkozóan, melyek minden munkáltatóra és munkavállalóra érvényesek, így tehát a külföldi munkavállalóra is. A munkabér, a munkavállalónak járó vakációra adott pénz és a szokásos heti munkaidő is szerepelnek a kollektív munkaszerződésben. Ha nincs kollektív munkaszerződés, akkor munkáltatójának legalább a törvényes minimálbért és a törvényes vakációs pénzt kell Önnek fizetnie. Munkáltatója nem fizethet kevesebbet.

Munkaidő, túlóra

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a havi munkaidő maximum 240 óra. A napi munkaidő nem lehet több 12 óránál. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában állapítják meg. A holland munkatörvény szerint egy munkavállaló maximum 60 órát dolgozhat egy héten. Hosszabb távon a maximálisan ledolgozható órák száma négy hét alatt nem haladhatja meg a heti átlag 55 órát.

Minimálbér

A 23-65 év közötti munkavállalók, akik a normál munkaidő legalább egyharmadában dolgoznak, jogosultak a minimálbérre. A 23 éven aluli munkavállalók a mindenkori minimálbér meghatározott összegét kaphatják.
A munka törvénykönyve által meghatározott mindenkori minimálbér Hollandiában a 2019-es adatok alapján:

Életkor36 óra/hét 38 óra/hét 40 óra/hét
22 éves kortól€ 10,36€ 9,82€ 9,33
21 éves kortól€ 8,81€ 8,35€ 7,93
20 éves kortól€ 7,26€ 6,87€ 6,53
19 éves kortól€ 5,70€ 5,40€ 5,13
18 éves kortól€ 4,93€ 4,67€ 4,43
17 éves kortól€ 4,10€ 3,88€ 3,69
16 éves kortól€ 3,58€ 3,39€ 3,22
15 éves kortól€ 3,11€ 2,95€ 2,80

(A bruttó órabér munkakörönként eltérő lehet 9,82 – 10,19 euró között mozog. Túlóra lehetősége esetén, annak kifizetése 125 – 135% -ban történik + vakációpénz, mely minden ágazatban a havi fizetés 8%-a).

Adóbevallás

Hollandiában adót kell fizetnie jövedelme után. Ha egy vállalat alkalmazásában áll, akkor munkáltatója levon egy összeget a béréből. Egyes esetekben előfordulhat, hogy Ön így éves viszonylatban túl sok adót fizet. Ebben az esetben adóbevallást nyújthat be. Mindenkinek április 1. előtt be kell jelentenie az Adóhivatalnál, hogy mennyit keresett az elmúlt évben. Ha túl sok adót fizetett, azt visszautalja az adóhivatal. További tájékoztatás céljából: www.belastingdienst.nl hívja fel a Belastingtelefoont (adóvonalat) (0800-0543) vagy hívja fel külföldről az adóvonalat: (+31(0)55-5385385).

Szabadságok

 

Teljes munkaidőben dolgozók számára alapesetben minimum 20 nap/év szabadnap illet meg, ami időarányosan vehető ki. Az ünnepnapokon vállalt munkát egy teljes szabadnappal kell kompenzálni az azt követő hat nap valamelyikén. A négy óránál kevesebb, ünnepnapon végzett munkaért félnapi pihenőnap jár.

Betegszabadság: Betegség esetén a munkavállalónak kötelessége betegségét azonnal jelenteni a munkaadónál. A részleteket erről általában a munkaszerződésbe foglalják. A betegség idejéről nincsen szükség orvosi igazolásra, viszont a munkaadó az üzemi orvost kérheti egy esetleges viszgálatra.
Az, hogy a munkaadó mikor és mennyit fizet a betegség ideje alatt, az munkaszerződésenként eltérhet. Esetenkét a szerződésbe várakozási napokat is vihetnek fel, ami azt jelentheti például, hogy a betegség első két napjára a munkaadó nem ad fizetést. Ezen kívül a munkaadó köteles a munkavállaló szerződésbe felvitt bérének minimum 70%-át kifizetni ami ha alacsonyabb a minimálbérnél akkor a hatályban lévő minimálbért köteles megfizetni.

Terhességi és szülési szabadság: A munkavállalóknak minimum 16 hét szabadság jár ezen a címen (hat vagy négy hetet a szülés előtt és minimum 10 hét a szülést követően. A szülés előtt fel nem vett szabadság a szülés utáni periódusra átvihető).
A teljes szabadság ideje alatt a munkavállaló fizetését az ‘Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen’ (UWV) fizeti.
Édesapáknak a szülést követően 5 nap szabadság jár amit a születés után, négy héten belül vehetnek ki, valamint a szülés napján rendkívüli szabadság jár.

Munkaközi szünetek: A munkavállalók részére a napi munkavégzés megszakításával munkaközi szünetet, közismertebb nevén „ebédidőt” köteles biztosítani a munkáltató. A munkaközi szünet mértékét a beosztás szerinti napi munkaidő valamint a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő együttes tartama határozza meg, amennyiben ezek együttes mértéke meghaladja a napi 5,5 órát, úgy 30 perc, amennyiben meghaladja a 10 órát úgy további 15 perc szünet biztosítása kötelező.
A kollektív munkaszerződésben megfogalmazott munkaközi szünetek hossza ettől eltérhet, de a minimum napi 5,5 óra munka esetében a szünet nem lehet rövidebb min 15 perc.