fbpx

Információk

Amik hasznosak lehetnek

Munkavállalás Hollandiában

 

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon lakhatnak, kereshetnek munkát és dolgozhatnak Hollandia területén.
Tartózkodási- és munkaengedélyre nincsen szükség. Az érvényes Uniós útlevél, vagy személyi igazolvány bizonyítja azt, hogy szabadon dolgozhatnak Hollandiában.

 

BSN szám

A munkába állást megelőzően első és legfontosabb teendő a lakossági azonosító szám megszerzése. Erre a lakóhely szerinti önkormányzatnál történő regisztráció során van lehetőségünk ahol automatikusan megkapjuk a kombinált adó – és társadalombiztosítási, ún. BSN (Burgerservicenummber) személyazonosító számot. A BSN szám az álláskereséshez nélkülözhetetlen Hollandiában! Megkönnyíti a holland hatóságokkal történő bármilyen interakciót: munkakezdés, bankszámla nyitás, adó és társadalombiztosítási járulékok levonása, egészségügyi rendszer és egyéb ellátások igénybevétele, iskolai beíratás, címváltozás és személyazonossági csalások és helytelenül írt nevek bejelentése.

További információkat itt olvashat: www.rijksoverheid.nl és belastingdienst.nl.

 

Egészségbiztosítás

Második lépés az egészségbiztosítás megkötése, melyre a BSN szám megléte után van lehetőség akár a munkáltatón keresztül, aki utólag vonja le azt a munkabérből. Amennyiben a munkáltató által az mégsem lehetséges, abban az esetben a munkavállalónak kötelessége gondoskodni erről és saját maga egészségbiztosítási irodát választani. Kérjen tájékoztatást a munkáltatójától! Legfeljebb az (évente megállapításra kerülő) átlagolt névleges biztosítási díjat vonják le az Önre vonatkozó minimálbérből. A biztosítási adatlapot, valamint a biztosítási kártyát Ön kapja meg. Ha ezeket nem kapná meg, érdeklődjön a munkaadójánál vagy a betegbiztosítójánál.

A főbb biztosítók és kapcsolódó árak összehasonlítását több honlapon is ellenőrizhetők. Ezek egyike, mely angol nyelven is elérhető:  www.zorgwijzer.nl.

Az egészségbiztosítási szolgáltató évente egyszer módosítható, a következő naptári évre. A változtatás határideje december 31. Az alacsony jövedelemmel rendelkezelő dolgozók jogosultak lehetnek arra, hogy havi egészségügyi támogatást kaphassanak (zorgtoeslag). Fontos tudni, hogy kötelező holland betegbiztosítást kötnie. Még akkor is, ha hazájában már van betegbiztosítása. A biztosító kifizeti a háziorvos összes költségét, valamint az orvosságok és kórházi kezelés egy részét is attól függően milyen biztosítási csoportban van. Egy betegbiztosítás több részből áll:

• Egy alapvető biztosítás. Ez kötelező.
• Egy kiegészítő biztosítás. Ez önkéntes.
• Fogorvosi biztosítás. Ez önkéntes.

Az orvosi ellátás Hollandiában nem ingyenes, azonban sokféle ellátást megtérít a betegségbiztosítás.
• Alapvető ellátás (Basiszorg). Például: háziorvos, fogorvos vagy gyógytornász. Ezeknél Önnek kell egy időpontot megbeszélnie.
• Szakorvosi ellátás (Specialistische zorg). Például: pszichológus, nőgyógyász vagy fülorrgégész szakorvos. Ezekhez beutaló szükséges a háziorvosától vagy a fogorvosától.
• Sürgősségi ellátás a kórházban (Spoedeisende hulp in het ziekenhuis). Például, ha eltöri a karját, vagy ha hirtelen komoly szívpanaszai támadnak. A sürgősségi ellátás telefonszáma: 112. Ez a rendőrság, tűzoltóság és a mentők telefonszáma is.

Figyelem! Amennyiben nem köt betegbiztosítást, akkor pénzbüntetést kap és az orvosi ellátás összes költségét saját magának kell fizetnie! További tájékoztatásért a Társadalombiztosítási vonalon (Zorgverzekeringslijn): a következő számokon 0800-6464644 vagy +31-88-9006960 érdeklődhet.

Bővebb tájékoztatót a zorgverzekeringslijn.nl honlapon több nyelven is találhatunk.

 

Munkakörülmények

Jó ha tudja, munkáltatójának gondoskodnia kell a biztonságos és egészséges munkakörnyezetről! Veszélyes munkát végzők esetében, munkáltatójának gondoskodnia kell eszközökről az Ön személyes védelme érdekében, mint pl. védőöltözetről, sisakról vagy védőszemüvegről. Ezért nem számolhat fel Önnek költségeket. Az építészetben, a kertészetben és a vegyi anyagokkal és veszélyes anyagokkal (azbeszttel) folytatott munkák különleges veszélyekkel járnak. Ezért különleges szabályok állnak fenn, amelyeknek védeniük kell az ön egészségét és biztonságát. További információk a nlarbeidsinspectie.nl honlapon érhetők el. Ha úgy gondolja, hogy azt munkáltatója nem tartja be, jelentse ezt a SZW Felügyelőségén; telefonszám: 0800-5151.
Holland munkavállalással kapcsolatos egyéb információk a holland munkaügyi szervezet honlapján találhatók: CWI, Centre for Work and Incoma, werk.nl.

Alapvető munkafeltételek:
Hollandiában mindenkinek, aki dolgozik, joga van ugyanazokhoz az alapvető munkafeltételekhez. Ezek különböző holland törvényekben vannak rögzítve. Alapvető munkafeltételek például:
• Törvényes minimálbér.
• Szabadnapok.
• Üdülési pótlék.
• A munkabér 70%-ának folyamatos fizetése betegség esetén.
• Szülési szabadság.

DigiD
Hollandiában számos dologhoz szüksége van egy ún. DigiD kódra. A DigiD-vel jelentkezhet be a kormányzat és a társadalombiztosítás honlapjaira. Így tehát benyújthat adóbevallást, kérhet lakbérpótlékot (huurtoeslag). Megbeszélhet egy időpontot a kórházban. Vagy kérheti a kommunális adó elengedését. DigiD-t csak akkor kérhet, ha állandó vagy ideiglenes hollandiai lakos. A DigiD-t itt kérheti meg: digid.nl/aanvragen. Ehhez szüksége van a BSN-számára (Burgerservicenummer).

 

Nagykövetség/ konzulátusi információ:

A hollandiai munkával és lakással kapcsolatos kiegészítő információkért forduljon az Ön országának a nagykövetségéhez. Amennyiben Ön váratlanul bajba kerül, például balesetet szenved, vagy összetűzésbe kerül a rendőrséggel, tanácsos felvenni a kapcsolatot az ön országának a nagykövetségével. A nagykövetség tájékoztathatja Önt specifikus információkról a hollandiai és az Ön származási
országában érvényben levő szabályozásokról.

Nagykövetség:

haga.mfa.gov.hu

Konzuli szolgálat:

konzuliszolgalat.kormany.hu

Jó tudni! Hollandiai kint tartózkodása során mindig tudnia kell magát igazolni! Mikor kell megmutatnia személyazonosságát igazoló okmányát?
• Utcán. Csak egy rendőr vagy egy rendőrség által meghatalmazott egység (BOA)
kérésére.
• Tömegközlekedésben. A kalauz, ellenőr vagy a vezető kérésére.
• Üzletekben, bankokban vagy nyilvános épületekben. Az őrök
kérésére.
• Munkahelyén. Munkáltatója, a Szociális és Munkügyi Minisztérium felügyelőjének vagy az adóhatóság felügyelőjének kérésére. Munkáltatója mindig készít másolatot személyazonosságát igazoló okmányáról. Ha valaki az Ön személyazonosságát igazoló okmányát kéri, Ön is kérheti, hogy az illető igazolja magát. Soha ne adja személyazonosságát igazoló okmányát oda valaki másnak!

 

Kiutazás

 

Amennyiben jövendőbeli munkáltatónk nem támogatja a kiutazás költségeit és azt egyénileg kell finanszírozzuk forduljunk segítségért munkaerő-közvetítőnkhöz annak megszervezésében.

Autóval történő egyéni kiutazás esetén parkolóhely a legtöbb partnerünk szálláshelyeinél biztosított. Egyénileg, repülővel történő kiutazás esetén Amsterdam repülőtérre a KLM, Easyjet légitársaság járatait érdemes választani. Reptéri transzfert is tudunk biztosítani szükség esetén! Eindhoven reptérre történő utazással a Wizzair légitársasággal is mehetünk. Tömegközlekedéssel történő utazást az egész országban ezen az oldalon érdemes tervezni: 9292.nl

Amennyiben autóval indulunk el, autópályamatrica Hollandiában és Németországban nem szükséges (csak Magyarország és Ausztria területén fog kelleni), azonban a sebességkorlátozást nagyon aktívan mérik Hollandián belül! Erre fokozottan ügyeljünk!

Fontos! Hollandiába történő kiérkezés előtt lehetőleg rendelkezzünk saját bankszámlával. Előnyös ha ez már euró számla. Ezzel időben hozzáférünk fizetésünkhöz a kinti számla megszerzéséig, tekintve hogy a holland bankszámla nyitásakor be kell mutatnunk több hivatalos dokumentumot. Legtöbb esetben a már meglévő munkaszerződést, a BSN számot, az útlevelünket és a holland bejelentett lakcímünket is kérhetik igazolásul.

Kihangsúlyozandó, hogy mindig legyen nálunk elegendő tőke a kezdetekre! Gondoljunk csak például az utazásból adódó költségekre, élelmiszer vásárlásra, lakbér és ahhoz kapcsolódó kiadások vagy egyéb igényeket kielégítő költségekre első fizetésünk megérkezéséig.

 

 

Lakhatás és utazás

 

Bizonyos esetekben a munkavállalók részére a lakhatás vállalati szálláson biztosított, melynek bérleti díját a fizetésből vonják le utólag. Ez esetben a dolgozók teljesen berendezett és felszerelt apartmanokba érkeznek, párok esetén azonos szoba elhelyezéssel. Többnyire 4-5 szobás apartmanokban, családi házakban a közös helyiségek használatával megosztva más lakókkal történik, ügyelve a lakás tisztán tartására. Az IranyHollandia.hu minden partnere által biztosított szállásai megfelelnek az SNF (Stichting Normering Flexwonen) által előírt normáknak! Ezekről részletesebben ezen az oldalon tájékozódhatnak: https://www.normeringflexwonen.nl/information-for-residents

Természetesen állásainkra, kint lévő otthonunkból a vállalati szállások igénybevétele nélkül is van lehetőség egyéni bejárással!

 

Munkába járás

 

Vállalati szállásokról történő munkába járás legtöbb esetben támogatott, céges autóflottával a 7-10 km -től távolabb lakó dolgozók részére és 10 km alatt kerékpár használattal melyeket többnyire kaució ellenében biztosítanak. A kauciót a kerékpár megfelelő műszaki állapotban történő leadása után visszafizetnek.

Érvényes jogosítvány
Autót akar vezetni, ha Hollandiában lakik? Akkor szüksége van egy érvényes jogosítványra. Van érvényes jogosítványa hazájából? Azt a hazájában történt kiállítás időpontjától számított 10 éven keresztül használhatja. Ezután a jogosítványát a lakhely szerinti önkormányzatnál be kell cserélnie egy holland jogosítványra. További tájékoztatásért hívja fel a Közúti Közlekedési Szolgálatot (Rijksdienst voor het Wegverkeer, RDW): 0900-0739 (0,10 euró/perc). Vagy nézze meg az rdw.nl weboldalt.

Magával hozza az autóját Hollandiába? Ha ideiglenes vagy állandó hollandiai lakos lett, választhat: megtartja külföldi rendszámát vagy holland rendszámot választ.

Külföldi rendszám megtartása
• Azonnal útadót (mrb) kell fizetnie. Ez az adóhatóságon keresztül történik. Hívja fel ezzel kapcsolatban az adóhatóság autókkal kapcsolatos tájékoztatási vonalát (Belastingtelefoon Auto): 0800-0749. Vagy nézze meg a belastingdienst.nl/deutsch vagy belastingdienst.nl/english weboldalát.
• Az autóját azonnal biztosítani kell. Ezt lehet Hollandiában vagy hazájában. Hazájában biztosítja az autóját? Akkor Hollandiában is és hazájában is kell útadót fizetnie.
• Kérhet felmentést az átírási illeték (bpm) fizetése alól. Ez az adóhatóságon keresztül történik. Hívja fel ezzel kapcsolatban az adóhatóság autókkal kapcsolatos tájékoztatási vonalát (Belastingtelefoon Auto): 0800-0749. Vagy nézze meg a belastingdienst.nl/deutsch vagy belastingdienst.nl/english weboldalát.

Tömegközlekedés Hollandiában
Ehhez egy ún. OV-chipkaartra van szüksége. Ez a kártya állomásokon, szupermarketekben vagy trafikban vásárolható és tölthető fel. További információk az ov-chipkaart.nl honlapon.

 

 

Munkába állás

 

A legtöbb cégnél a kollektív munkaszerződésre (CAO) vonatkozó szabályok érvényesülnek. Egy CAO a munkáltatók közötti megállapodásokból állnak a munkafeltételekre vonatkozóan, melyek minden munkáltatóra és munkavállalóra érvényesek, így tehát a külföldi munkavállalóra is. A munkabér, a munkavállalónak járó üdülési hozzájárulás és a szokásos heti munkaidő is szerepelnek a benne. Ha nincs kollektív munkaszerződés, akkor munkáltatójának legalább a törvényes minimálbért és a törvényes üdülési hozzájárulást kell Önnek fizetnie. Munkáltatója nem fizethet kevesebbet.

Az üdülési hozzájárulás a bruttó munkabér 8%-a, amely a rendes munkaidőben, valamint a hétvégén és ünnepnapokon ledolgozott órák után jár.

Amennyiben hosszú távú hollandiai tartózkodás a cél, úgy fontos ha mielőbb megtanul hollandul. Így több lehetősége adódik, hogy saját színvonalán találjon munkát. Tudjon kommunikálni az önkormányzatnál vagy akár háziorvosával, esetlegesen gyermekei iskolájával. Hogyan tud megtanulni hollandul? Erre természetesen többféle módszerek létezik:

Online nyelvtanfolyamokon. Akár saját maga is elkezdhet hollandul tanulni. Erre a következő lehetőségek vannak:
Oefenen.nl. A holland nyelv gyakorlására. Ez ingyenes.
Naarnederland.nl. Több mint 30 nyelven áll rendelkezésre. Ingyenes.
NT2taalmenu.nl. Ez ingyenes.

Osztályban
Más újonnan érkezettekkel együtt tanulja a holland nyelvet. Erre kölcsönt kérhet a Oktatás végrehajtásával megbízott szolgálattól
(Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO). A tanfolyamot erre a célra speciálisan kijelölt intézményben kell végeznie. Ezzel kapcsolatban nézze meg az inburgeren.nl weboldalt. Egyes önkormányzatok is indítanak nyelvtanfolyamokat. Érdeklődje meg a lakhelye szerinti önkormányzatnál, hogy ez ott is így van-e. Saját maga is kereshet nyelvtanfolyamot a taalzoeker.nl honlapon.

Egy önkéntes nyelvtanárral
Sokat kell gyakorolnia, hogy jól megtanuljon hollandul. Egy önkéntes nyelvtanár segíthet ebben Önnek. Ilyet a hetbegintmettaal.nl weblapon vagy a taalzoeker.nl honlapon keresztül találhat.

Munkáltatóján keresztül
A munkáltatója számára is fontos, hogy jól beszéljen hollandul. Biztonságosabb. Más tanfolyamokra is járhat akkor, melyek a munkája szempontjából fontosak. Kérdezze meg, hogy a munkáltatóján keresztül beiratkozhat-e egy nyelvtanfolyamra. Munkáltatója erre támogatást kaphat.

 

 

Munkaidő, túlóra

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a havi munkaidő maximum 240 óra. A napi munkaidő nem lehet több 12 óránál. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában állapítják meg. A holland munkatörvény szerint egy munkavállaló maximum 60 órát dolgozhat egy héten. Hosszabb távon a maximálisan ledolgozható órák száma négy hét alatt nem haladhatja meg a heti átlag 55 órát.

 

 

Minimálbér

A 23-65 év közötti munkavállalók, akik a normál munkaidő legalább egyharmadában dolgoznak, jogosultak a minimálbérre. A 23 éven aluli munkavállalók a mindenkori minimálbér meghatározott összegét kaphatják.
A munka törvénykönyve által meghatározott mindenkori minimálbér Hollandiában 2024 január 1-től:

ÉletkorPer óra
21 éves kortól€ 13,27
20 éves kortól€ 10,62
19 éves kortól€ 7,69
18 éves kortól€ 6,64
17 éves kortól€ 5,24
16 éves kortól€ 4,58
15 éves kortól€ 3,98

 

 

Adóbevallás

Hollandiában adót kell fizetnie jövedelme után. Ha egy vállalat alkalmazásában áll, akkor munkáltatója levon egy összeget a béréből. Egyes esetekben előfordulhat, hogy Ön így éves viszonylatban túl sok adót fizet. Ebben az esetben adóbevallást nyújthat be. Mindenkinek április 1. előtt be kell jelentenie az Adóhivatalnál, hogy mennyit keresett az elmúlt évben. Ha túl sok adót fizetett, azt visszautalja az adóhivatal. További tájékoztatás céljából: belastingdienst.nl hívja fel a Belastingtelefoont (adóvonalat) (0800-0543) vagy hívja fel külföldről az adóvonalat: (+31(0)55-5385385). Vagy nézze meg az adóhatóság belastingdienst.nl/english vagy belastingdienst.nl/deutsch weboldalát. Helyi adókkal kapcsolatban keresse meg a lakhelye szerinti önkormányzatot. Amennyiben végleg elhagyja Hollandiát, jelentse le az adóhatóság részére, máskülönben büntetést kap.

 

Szabadságok

 

Teljes munkaidőben dolgozók számára a törvény által előírt szabadnapok megszerzése a rendes munkaidőben ledolgozott órák
8,7%-a alapján történik (átszámítva ez éves szinten húsz nap).

Betegszabadság: Betegség esetén a munkavállalónak kötelessége betegségét azonnal jelenteni a munkaadónál. A részleteket erről általában a munkaszerződésbe foglalják. A betegség idejéről nincsen szükség orvosi igazolásra, viszont a munkaadó az üzemi orvost kérheti egy esetleges vizsgálatra.
Az, hogy a munkaadó mikor és mennyit fizet a betegség ideje alatt, az munkaszerződésenként eltérhet. Esetenként a szerződésbe várakozási napokat is vihetnek fel, ami azt jelentheti például, hogy a betegség első két napjára a munkaadó nem ad fizetést. Ezen kívül a munkaadó köteles a munkavállaló szerződésbe felvitt bérének minimum 70%-át kifizetni ami ha alacsonyabb a minimálbérnél akkor a hatályban lévő minimálbért köteles megfizetni.

Terhességi és szülési szabadság: A munkavállalóknak minimum 16 hét szabadság jár ezen a címen (hat vagy négy hetet a szülés előtt és minimum 10 hét a szülést követően. A szülés előtt fel nem vett szabadság a szülés utáni periódusra átvihető).
A teljes szabadság ideje alatt a munkavállaló fizetését az ‘Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen’ (UWV) fizeti.
Édesapáknak a szülést követően 5 nap szabadság jár amit a születés után, négy héten belül vehetnek ki, valamint a szülés napján rendkívüli szabadság jár.

Munkaközi szünetek: A munkavállalók részére a napi munkavégzés megszakításával munkaközi szünetet, közismertebb nevén „ebédidőt” köteles biztosítani a munkáltató. A munkaközi szünet mértékét a beosztás szerinti napi munkaidő valamint a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő együttes tartama határozza meg, amennyiben ezek együttes mértéke meghaladja a napi 5,5 órát, úgy 30 perc, amennyiben meghaladja a 10 órát úgy további 15 perc szünet biztosítása kötelező.
A kollektív munkaszerződésben megfogalmazott munkaközi szünetek hossza ettől eltérhet, de a minimum napi 5,5 óra munka esetében a szünet nem lehet rövidebb min 15 perc.

További információkat a government.nl és a rijksoverheid.nl honlapokon is talál.